Wednesday, August 5, 2009

Merebus telur di Hot Spring Sg Klah


kalau ada jalan-jalan di Sungkai perak..singgah2 le ke Kolam Air Panas (Hot Spring) Sungai Klah. Ia adalah yemapt perkelahan air panas...tapi ade jgk air sejuk...masuk kena bayar...tp x ingat berapa rm..kat dalam tu blh mandi air panas..,byk kolam disediaka...ada besar..ade kecik...tp yg paling best tmpat merebus telur...orang kat kalau rebus telur guna air dari kolam air panas ti bayak khasiatnyer...

Telur Dadar Special




Nak tau x resepi telur dadar special...asyik makan telur dadar biasa jer...moh ler kite try resepi baru ni...resepi ni dicipta sendiri.so hak cipta terpelihara...hikhik

TELUR DADAR SPECIAL

3 BIJI TELUR AYAM...2 biji pun buleh...
DAUN KUCAI SEGENGGAM...agak2 la..
1 BIJI BAWANG BESAR ..(jgn besar sangat)
1/2 TOMATO
1 BIJI CILI MERAH kalo nak pedas buh cili api)
SEDIKIT GARAM SECUKUP RASA
SEDIKIT SERBUK LADA HITAM (LADA SULAH PUN BULIH)
MINYAK MASAK


Cara2nya:-
potong bawang, cili, tomato dan daun kucai...suka ati la nak potong macamana.. tapi kalo yg resepi dm gambo tu bawang potong panjang2, begitu jugak dengan cili, daun kucai potong lebih kurang seinci and tomato plak potong dadu...pastu pecah telur n pukul sampai kembang..pastu masukkan bahan2 yang dah potong tadi n masukkan garam secuku rasa dan sedikit lada hitam...pastu...panaskan minyak dalam kuali...bila dah panas masukkan adunan telur ke dalam kuali...tutup kejap...pastu kalu dah agak2 sebelum hangit tu terbalikkan kejap....bila dah garing..leh angkat...so siap untuk makan...ianya boleh di makan bersama nasi...tapi kalo nk makan saje pun blh...cicah ngn sos cili n mayones...sedap....

rich chocolate moist cake





19 july 2009...tetiba rasa nak bt kek cz 20 July my husband besday..so dgn bangganyer nak tunjuk la isteri tercinta ni pandai buat kek..hehe...resepi dah dapat dari opismate.dia kata amik dari internet and dia try jadi ng sedap gler..so aku pun sibuk la nak try..and baru tanggal ni berkesempatan nak buat...maklumlah...bz women..hihihi...berikut adalah resipi kek yang aku buat :-

RICH CHOCOLATE MOIST CAKE

Bahan-bahan :

BAHAN A:
170gm butter
300gm gula castor
3 biji telur

BAHAN B :
2 tsp serbuk nescafe segera
1 tbs air suam
1 tsp esen vanilla
1 tsp choc emulco

BAHAN C :
225gm tepung gandum
65gm serbuk koko
1/2 tsp garam halus
1 tsp soda bicarbonate
1 1/2 tsp baking powder

180ml air sejuk dari petiais

CARA-CARA:
1. Gunakan mixer dengan kelajuan tinggi, putar Bahan A sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu demi satu dan terus putar.
3. Campur sebati semua bahan B dan titiskan ke adunan butter tadi. Putar seketika dan hentikan putaran.
4. Ayak Bahan C. Masukkan berselang-seli dengan air sejuk bermula dengan tepung dan berakhir dengan tepung. Gunakan spatula untuk mengkaup balik adunan. Jangan putar.
5. Alas dan gris loyang bulat 9". Bakar pada suhu 175 dari celcius selama 40min atau sehingga kek masak.

TOPPING
1 tin susu pekat
90gm serbuk koko
100ml minyak jagung atau butter cair
1 tsp esen vanilla

Di dalam periuk, panaskan susu sebentar. Ayakkan serbuk koko ke dalam susu, terus kacau rata. Masukkan minyak/butter cair dan vanilla. Kacau sehingga rata dan berkilat, lebihkurang 5 minit. Biarkan suam baru tuang atas kek yang telah sejuk. Hias ikut suka.

kalau rasa nak bt separuh, sukat la bahan2 separuh..sbb aku bt separuh je...hasilnyer adalah seperti gambar diatas...letak atas pinggan biasa je..x de pinggan cun..hehe..yg pasti kek tu mmg sedap..pastu yg paling sedap topping nyer...x payah double boiler..buat ikut resepi tooping mcm kat atas tu lebih sedap...x caya try la...topping tu kalau nak cicah ngn roti pun boleh...



belimbing buluh ada bermacam2 khasiat...org kata ia ubat darah tinggi..maybe sbb rasanyer yg masam so sesuailah utk bt ubat...kat kebun saya ada satu pokok belimbing buluh...pokok nyer x lah besar mana..tp buahnyer....mak ai...banyak ibarat gugusan anggur...kalau anggur dah lama xkan nampak gugusan2 yang lebat di pokok sbb orang akan kebas....tp belimbing buluh ni x de sapa plak nak kebas sbb rasa nyer yg masam dan teramat2lah masam..buah kat pokok tu banyak sangat..blh x bg idea apa nk buat dengan belimbing buluh yang banyak ni...kalau nak masak pun setakat guna 3,4,5 biji je,...so yg byk2 lagi tu nak wat ape...plz help me...sapa nk beli belimbing buluh ni...?